Som jeg skrev tidligere, så har jeg hadet denne blog den sidste halve uge. Det er så svært at forklare hvorfor jeg bliver sur på bloggen… Altså den har jo ærlig talt ikke ligefrem gjort mig noget?! Det er dén der følelse af at blive dødsur på hele verden, men ikke ville være det. Jeg vil ikke være sur på min mand (for han er lige så skuffet som mig), jeg vil ikke være sur på Hvidovre Fertilitetsklinik (for de gør virkelig alt hvad de kan), jeg vil ikke være sur på dem der spørger ind til de befrugtede (lorte) æg (for de spørger af kærlighed), så hvem kan jeg være sur på? Verden. Og min blog. Så det bliver bloggen der må lide under min vrede og skuffelse. Stakkels lille blog…. Jeg vil rigtig gerne kunne sige, at fertilitetsbehandling er piece of cake, men så ville jeg lyve. Nu hvor jeg er kommet oven på igen, er det okay, men denne her omgang var hård. Denne her omgang var hårdere end de sidste tre inseminationsforsøg tilsammen… Altså inklusiv den indlæggelse og operation efter GUL jeg måtte igennem. Der er ingen grund til at sugar coate det. Jeg har endda været sygemeldt under dette forløb… Jeg kan slet ikke forestille mig at skulle igennem det næste forløb og arbejde samtidig.

Og hvor var det så vi kom fra? Der skete jo dét, at jeg fik taget tre æg ud – og det var hele to mere end forventet! Jeg har ikke reageret optimalt på den hormonbehandling jeg har været i – forstået på den måde, at kort protokol ikke er for mig. Et af mine æg var simpelthen stukket af fra de andre og havde efterladt et lille fodboldhold af æg bag sig. Ballademager… L leverede en übergod klat med hele 40.000.000 gode svømmere i (yes, yes – stærk nedsat sædkvalitet… Indsæt selv en smiley der ruller med øjnene… Man kan undres!), men der var bare ikke nogle af de 40.000.000 der ville lege med mine tre æg. Eller omvendt. Måske syntes mine æg, at sædcellerne var for barnlige og umodne eller at de havde kedelige interesser? Ingen ved det. Vi ved kun, at de slet ikke gad at mødes. Og det var næsten det værste. Jeg havde kunne rumme, at æggene ikke havde delt sig ordentligt, men de var ikke engang befrugtet!

Da jeg fik opkaldet fra Marianne fra klinikken var jeg forberedt. Jeg blev ærgerlig og skuffet, men jeg vidste at der var en risiko for, at der ikke var noget til oplægning. For det første fordi der kun var tre æg og for det andet fordi det faktisk bare sker nogle gange. Og helt seriøst, ikk’? Jeg blev gravid uden for livmoderen – på en måde man ikke ser ofte, man mistænkte en polyp i min livmoder, vores sidste inseminationsforsøg burde komme med i Guinness Rekordbog for verdens mest ringe behandlingsforsøg, så hvorfor skulle jeg ikke også modtage sådan en skod-besked?

Vi blev i stedet indkaldt til et møde med lægen på klinikken onsdag formiddag – altså vi fik den tid vi skulle have haft uanset udfaldet. Jeg var hammer-nervøs for at få at vide, at der var noget galt med mine æg siden der ikke havde været befrugtning. Min nervøsitet blev dog gjort til skamme. Læge lagde ud med et “Dét her er bare ikke godt nok. Det kan vi sagtens gøre bedre!”. Og det gav mig lidt ro. Vi talte lidt om den form for behandling vi havde været i – lang protokol og IVF, og vi talte om hvad der skulle gøres anderledes næste gang. Det gav nyt håb at få lagt en plan.

Planen er så, at jeg i næste cyklus skal i det der hedder lang protokol. I bunden af dette indlæg ligger en uddybende forklaring af hvad det helt konkret indebærer (på samme måde som jeg tidligere har skrevet om kort protokol). Jeg kommer til at skulle nedregulere i slutningen af næste cyklus – basically skal jeg nulstilles og sættes i kunstig overgangsalder. Når jeg er helt nulstillet starter jeg op på hormonstimulation som i kort protokol – denne gang skal jeg bare have endnu højere dosis af hormon end sidst. Når jeg så skal høstes og æggene er taget ud, skal der laves ICSI på dem. Jeg ridser lige kort op, hvad IVF og ICSI er.

IVF – In Vitro Fertilisation

(Eventuelt nedregulering). Hormonstimulation og ægudtagning. Æggene lægges i en plastikskål og sædcellerne tilføjes. Sædcellerne skal selv finde ægget, og den der kommer først vinder – ligesom det normalt sker i kvinden. Når ægget er befrugtet kaldes det et embryon. Embryonet lægges op i kvindens livmoderen. I nogle tilfælde dyrker man videre på embryonet til det bliver en blastocyst – dette er trinnet inden blastocysten bryder ud af sin æggeskal (hatcher – lige som i Pokémon!) og sætter sig fast i livmoderslimhinden.

ICSI – Intra Cytoplasmatisk SædcelleInjektion

(Eventuelt nedregulering). Hormonstimulation og ægudtagning. Æggene lægges i en plastikskål og i hvert enkelt æg indsprøjtes en sædcelle (tvangsbefrugtning?). Her er det altså laboranten der udvælger hvilken sædcelle ægget skal befrugtes med. Når ægget er befrugtet kaldes det et embryon. Embryonet lægges op i kvindens livmoderen. I nogle tilfælde dyrker man videre på embryonet til det bliver en blastocyst – dette er trinnet inden blastocysten bryder ud af sin æggeskal (hatcher – lige som i Pokémon!) og sætter sig fast i livmoderslimhinden.

Så ja. Sidste gang hed det kort protokol, IVF og næste gang vil det hedde lang protokol, højere dosis hormon, ICSI. Lægen sagde at vi næste gang “går med livrem og seler. Og så kan det kun blive godt.”. Vi er trygge ved planen og klar på endnu en omgang.

Hvis du har en pårørende der er i fertilitetsbehandling, så køb lige en buket blomster til hende/ham. Eller chokolade. Eller bare giv dem et klap på skulderen og fortæl hende/ham hvor sej hun/han er! Vi har brug for det. Tro mig. Al den anerkendelse, kærlighed, opbakning og støtte vi kan få.

Og i forlængelse af dette kan jeg afsløre mit næste lille projekt: en “dette skal du ikke sige til en ufrivilligt barnløs”-liste. Jeg opretter den som et seperat blogindlæg som jeg vil tilføje punkter til når der popper nogle nye frem. Har du en idé til et punkt? Måske hører du ofte den samme sætning fra din omgangskred og er mildest talt pisse træt af det? Send den til mig og så samler jeg sammen. Måske vil den også være god til pårørende efterfølgende…….

 

545e31aecb543acee9f9330cbae80117

Lang protokol

CD 1: Menstruationen begynder

Du ringer og tilmelder dig behandling.

CD 21: Nedregulering begynder

Du bliver ultralydscannet og begynder behandling med Synarela næsespray.

CD 28 (ca.): Menstruation

Menstruationen kan være kraftigere end normalt.

Dag 35 (ca.): 1. stimulationsdag

Stimulationsbehandlingen begynder. Du bliver ultralydscannet af en læge. Du begynder stimulationsbehandling med Gonal-F, Puregon eller Menopur. Du får instruktion af en sygeplejerske.

8. stimulationsdag: Behandlingen justeres

Du bliver ultralydscannet af en læge. Vi justerer medicindosis, hvis det er nødvendigt.

10.-12. stimulationsdag: Dato for ægudtagning fastsættes

Du bliver ultralydscannet af en læge. Der bliver som regel fastsat dato for ægudtagning. Du får instruktion om indsprøjtning af Ovitrelle, som du skal tage kl. 22.00 om aftenen. I får instruktion om sædprøven.

13.-16. stimulationsdag: Ægudtagning

I afleverer sædprøven kl. 8.15 og møder på afdelingen som aftalt. Sygeplejersken lægger en lille plastikkanyle i din arm, og du får lettere smertestillende tabletter.

Befrugtning.

Æggene befrugtes i laboratoriet, og de befrugtede ægs udvikling følges i to døgn.

Dag 15 (ca.): Æggene lægges op

Du bliver ringet op mellem 8.30 og 9.00, hvor en bioanalytiker fra laboratoriet orienterer dig om de befrugtede æg. Du får en tid senere på formiddagen, hvor du skal møde med fuld blære.

CD 15-29: Efterbehandling

Du skal behandles med hormonet Progesteron i 14 dage efter ægoplægningen.

CD 29: Graviditetstest

Graviditetstest tages som en blod- prøve, også selv om du har fået menstruation. Du møder på Klinisk Biokemisk Afdeling, afsnit 130, kl. 7.30-9.00. Du får svar hos en sygeplejerske på telefon kl. 13.00-13.30.

Positiv graviditetstest

Hvis du er gravid, aftales en tid til graviditets-scanning.

Negativ graviditetstest

Hvis du ikke er gravid, kan du begynde en ny behandling efter aftale. Du skal i de fleste tilfælde holde pause en måned, før du begynder en ny behandling.

(Fra https://publikationer.regionh.dk/pdf/full-5328/behandling-af-barnloese.pdf)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s